Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2011

Thomas Vaessens is het contact met de literatuur kwijt! (Carel Peeters)

Carel Peeters in Vrij Nederland nav de lezing Naar een nieuwe weerbaarheid. Literatuur in tijden van populisme, die Thomas Vaessens de afgelopen maand mei voor het Huis van de Kunsten Limburg heeft gehouden:

“Vaessens denkt dat alle literaire critici autoritaire imperialisten zijn die de lezers hun oordeel door de strot wringen. Vandaar dat hij niet weet dat die literaire critici helemaal geen last hebben van het ‘waarderelativisme’ dat Vaessens om zich heen ziet. Maar de postmodernisten die dat predikten hebben zich nooit meester kunnen maken van de literaire kritiek. De enige criticus die er wel eens last van had was Anthony Mertens, maar die kwam er op tijd van terug. Geen enkele Nederlandse criticus heeft er moeite mee om zijn waardeoordeel uit te spreken over wat hij heeft gelezen. Ook als het om ‘de intrinsieke waarde van literatuur’ gaat staat staan de critici niet met de mond vol tanden: Arnold Heumakers, Arjan Peters, Jeroen Vullings, Arjen Fortuin, Elsbeth Etty, Jacq Vogelaar, Marja Pruis, Graa Boomsma, Arie Storm, Pieter Steinz, Rob Schouten, geen van allen hebben ze last van waarderelativisme. Dat waarderelativisme bevindt zich alleen bij de literatuur- en cultuurwetenschappers. Die gaan langzamerhand tot de nieuwe wereldvreemden behoren.”

Lees het stuk op VN.

Over de auteur