Gepubliceerd op: zaterdag 24 september 2011

Lois Weinberger, Fieldwork

Lois Weinberger, Fieldwork (2002)

In het SMAK in Gent loopt momenteel de tentoonstelling Tomorrow is the question. Op het blog van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst is een korte beschouwing te lezen over twee werken uit die tentoonstelling: Untitled (2006) van de Belgische kunstenaar Ante Timmermans en Fieldwork (2002) van de Oostenrijkse kunstenaar Lois Weinberger. De plattegrond van deze laatste kunstenaar is eigenlijk een soort ruimtelijk gedicht:

“Door middel van enkele lijnen maakt Weinberger een grafische vereenvoudiging van een (fictieve) stad. In tegenstelling tot de klassieke stadskaart – die aan de hand van straatnamen de historiciteit en/of de maatschappelijk functie van een plaats aanduidt – vult Weinberger de kaart met woorden die moeilijk geklasseerd kunnen worden.

Anything, struggling, arbitrary, elaboration, tendency, growth, position, descent, outside, limited, cognition, rhizom

Faith, relegion, orthodoxy, ethical

Peackock butterfly, crab, molecules, wings, parasite

Weinberger wil door middel van deze woordcombinaties aan “poëtisch politiek veldwerk”doen.(1) In tegenstelling tot de klassieke cartografie vertellen de lijnen op de kaart de gebruiker niet waar te wandelen, noch waar de grenzen van het in kaart gebrachte gebied zich bevinden. Weinbergers kaart is er evenmin op gericht de gebruiker zo snel en zo efficiënt mogelijk van de ene plaats naar de andere te brengen. Integendeel, Fieldwork is een verhaal van omwegen en doodlopende straatjes.”

Lees meer op SMAK.

Over de auteur