Gepubliceerd op: vrijdag 29 juli 2011

‘The Precession’: symbiose van literatuur, internet en performance

Judd Morrissey tijdens een repitie voor The Precession. © John Sisson Photography.

“The Precession, het nieuwe project van Judd Morrissey en Mark Jeffery, herdefinieert de literaire creatie als een mix van schrijfacts, componeren en het bekijken/lezen van werk op het internet, maar evengoed als samenwerking en performance. Het volledige proces beslaat een serie van spannende suggesties over hoe elektronisch schrijven vertaald kan worden in innovatieve en betekenisvolle performances hetzij op je eigen computerscherm, als projectie in diverse ruimtes, hetzij als beleving tijdens een live event. ”

“Vanuit het standpunt van de literatuur bekeken verbindt theprecession.org de sociale context van het lezen op internet met de traditionele vraag hoe de vorm betekenis geeft aan de inhoud. Het stuk is speciaal ontworpen om taal op speciale manieren te gebruiken als een test binnen/tegen de context waarin het wordt gepresenteerd.  De diverse elementen die het duo in de praktijk gebruikt – reizen en belevingen, schrijven, programmeren, performance en documentatie (zowel van de belevenissen als  van de performances) – suggereren dat het maken van kunst  even krachtig kan zijn als actie in de wereld: burgerlijke actie, verkenningen, en participatie aan de wereld, en de onvermijdelijke creaties van communities.  Op zichzelf beschouwd is, theprecession.org een datastroom die zich aandient in de taal van tweets en poëzie die constant het resultaat van deze ervaringen bijwerkt.  Het toont aan dat het ontdekken van betekenis in de wereld een voortdurende evenwichtsoefening is tussen onze sociale context en en het persoonlijk vermogen dat we aanwenden om het te interpreteren: theprecession.org is een lange performance op het internet die begint met een eenvoudige click die op zijn beurt leidt naar een nieuw venster dat de eindeloze parallel van ons werkelijke leven wordt. Het element tijd dat voortduurt tijdens het lezen van dit werk wekt een gevoel van onweerstaanbare betrokkenheid op. Het stuk wordt zelf-referentieel en ironisch, veranderlijk en verrassend. In wezen is, theprecession.org zich bewust van zijn eigen context in onze huidige postionering in media, en veronderstelt daarom een zelfde bewustzijn van zijn lezers. Dit is een gebaar dat de betrokkenen voorzichtig, maar met grote precisie, plaatst tussen huidige en cultureel specifieke posities van informatieconsumptie en betekenisproductie.”

Lees het volledige essay van Laura Goldstein op Jacket2.

Over de auteur