Gepubliceerd op: zondag 31 juli 2011

Recensies, columns, deze week

Janita Monna over Gerichte gedichten van Willem Jan Otten (Versindaba)

“Deze Gerichte gedichten zijn belijdenisgedichten van een dichter die ‘ja’ gezegd heeft tegen het geloof, tegen God, zonder dat die daarmee overigens kenbaar is geworden: ‘Hoeveel weet ik van u’, is te lezen in een gedicht dat in z’n geheel ook in Welkom stond.”

Guido Lauwaert over het debuut van Michaël Vandebril (Knack)

“Een eerste druk van een dichtbundel in de belangrijkste landstalen uitgeven, je moet het als uitgever maar durven. En dat is nu net waar Michaël Vandebril (°1972) in geslaagd is: uitgever Harold Polis van De Bezige Bij Antwerpen te overtuigen zijn dichtersdebuut in het Nederlands en het Frans uit te geven. Een dubbele titel lag dan ook voor de hand: ‘Het vertrek van Maeterlinck – L’exil de Maeterlinck.’”

Philip Hoorne over Wees gerust, de nieuwe bundel van Stijn Vranken. (Knack)

Vlees mij!, de debuutbundel van Stijn Vranken, bulkte van de tenenkrullende meligheden. Dat was jammer, want dichters zoals Vranken, die de poëzie van haar sacraal gewaad ontdoen, zijn nodig. Dat debuut dateert van drie jaar geleden. Heeft de dichter zich sindsdien in gunstige zin ontwikkeld? Ja, kon moeilijk anders. “

Veertig jaar na Bomans’ bezoek aan het Beloofde Land is de sprookjesachtigheid verdwenen. Jos Palm op Trouw:

“Onlangs traden twee auteurs in het spoor van Bomans: P.F. Thomése en Abdelkader Benali. Het wonderland is er intussen niet sprookjesachtiger op geworden. Was Bomans’ relaas (te vinden in ‘Van dichtbij gezien’) nog getekend door het optimisme van de ontroering, bij Thomése en Benali overheerst de verbazing over zoveel menselijk leed en geweld op zo weinig vierkante kilometer. Schreef Bomans nog olijk over zijn ontmoeting met ‘echte Arabieren’, veertig jaar later is de lol er af.”

Voorwoord van hoofdredacteur Bastiaan Bommeljé bij het zomernummer van Hollands Maandblad.

“Wellicht zullen de generaties na ons beter kunnen begrijpen hoe en waarom wij de afgelopen dertig jaar doende zijn geweest met de meest hardnekkig volgehouden collectieve intellectuele suïcide uit de menselijke geschiedenis sinds de Romeinen overgingen op het Christendom.”

Over de auteur