Gepubliceerd op: woensdag 15 juni 2011

Spinoza is hot! etc…

T.S. Eliot (op de foto links) was redacteur bij Faber van 1925 tot aan zijn dood in 1965. In die periode bouwde hij een indrukwekkende fondslijst op. Maar hoe zag Eliots dagtaak op de uitgeverij er eigenlijk uit? Meer op het Faber blog.

*

“Amsterdam, 15 juni 1944

Weledelgestrenge Heer,

Eenigen tijd geleden zond ik de manuscripten van een paar novellen en een roman ter inzage aan den uitgever Meulenhoff te Amsterdam. De Heer Meulenhoff gaf genoemde stukken ter beoordeeling door aan den Heer D.A.M. Binnendijk. Dezer dagen bereikte mij het oordeel van den Heer Binnendijk, waarin eigenlijk tot uitdrukking werd gebracht, dat ik min of meer Uw proza had geplagieerd. – Het is iets waar ik, daar het natuurlijk nooit in mijn bedoeling heeft gelegen, ook nu niet van overtuigd ben, hoewel ik toe wil geven, dat in mijn werk het lezen van Uw boeken, die mij zeer troffen, sporen heeft nagelaten. (…)”  (brief van Hermans aan Bordewijk, via AB)

*

“Televisiemakers vormen de meest arrogante beroepsgroep die ik ken. Zij zullen je altijd laten voelen dat jij het moet beschouwen als een enorm voorrecht om onbezoldigd je tijd op te offeren om hun duur betaalde programma’s van enige inhoud te voorzien. En dat je een schrijver bent, pleit niet in je voordeel. Integendeel. Ze zijn als de dood voor literatuur. Voordat je het weet, zegt de schrijver live in de uitzending opeens een woord van meer dan drie lettergrepen. Dat zou desastreus zijn voor de kijkcijfers. ” (Pfeijffer op NRC)

*

“Zelf heb ik deze week weer eens ondervonden hoe bescheiden literatoren mogen zijn. Door de posting over Barbara van Dyck en de naschriften ontving dit weblog veel meer bezoekers dan meestal, als het over mijn stiel van literatuur gaat. Terecht en grappig, van de maatschappij weet ik niet meer dan elk ander. Ieder dan zijn eigen hobby’s?”  (Marc Kregting over de zaak-Barbara Van Dyck en Gertrude Starink)

*

Gedicht van Michel van de Waart op De Gids.

*

Erik de Smedt over de tentoonstelling van Erwin Wurm in het Middelheim.

*

Interview met Semprun in zijn Parijse appartement in 2010.

*

Spinoza is hot!

*

In the meantime in Alphaville: “het is niet zo makkelijk om in één en dezelfde tekst samen te zijn” (Els Van Campenhout op Vimeo)

Over de auteur

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Johan Herrenberg zegt:

    Je sprokkelt elke dag weer mooie dingen bij elkaar, Jan!