Gepubliceerd op: dinsdag 21 juni 2011

Mettes: een leeg blad als statement

“Ik werd erop gewezen dat Jeroen Mettes zelf de lege post/bladzijde van donderdag 21 september in het leven riep, om het paradoxaal en ietwat insolent uit te drukken, waarmee de onbeschrevenheid ervan een laatste bericht en statement is. Hij wilde ons niets meer laten weten, dat wil zeggen, hij wilde ons laten weten ons niets meer te zullen laten weten. Onthutsende vraag: Het dus géén (laatste) roep om hulp?”, begint Beurskens aflevering 6 over het Nagelaten werk van Jeroen Mettes.  Deze bijdrage verkent de thematiek zelfmoord, dood en taal aan de hand van het requiemgedicht van Rilke,  teksten van Jean Améry en Wittgenstein, Witold Gombrowicz, Hermann Burgers Tractatus logico-suicidalis en Maurice Blanchots Littérature et le droit à la mort. Lees de beschouwing bij Beurskens.

Meer Mettes.

Over de auteur

Displaying 3 Comments
Have Your Say
  1. Huub Beurskens zegt:

    Vergissinkje, neem ik aan? De Tractatus logico-philosophicus is van Wittgenstein, de Tr. logico-suicidalis is van Burger.

  2. Huub Beurskens zegt:

    Vergissinkje, neem ik aan? De Tractatus logico-philosophicus is van Wittgenstein, de Tr. logico-suicidalis is van Burger.
    Ik maakte het zelf (ook), zag ik; heb het inmiddels gecorrigeerd.

  3. jjpollet zegt:

    Is aangepast. De copy-paste-duivel was in het spel.