Gepubliceerd op: woensdag 29 juni 2011

‘Just one more thing’

David Douglas Duncan nam foto’s in Picasso’s Vill La Californie (Flavorwire)

*

‘Heren,’ donderde Heeresma met zijn stentorstem, ‘waar vinden wij de as van de heer Arends?’ (IM Heere Heeresma op Avondlog)

*

“De dichter is van oudsher een zanger, maar vijfhonderd jaar humanisme, van Gutenberg tot Google, heeft van ons beroep twee beroepen gemaakt. De eksters in mijn tuin brengen een afschuwelijk geluid voort, iets tussen krassen en braken, terwijl de merel conservatorium heeft gevolgd, en ik zou niet durven beweren dat ik meer op de een dan op de ander lijk.”  (Norse notities van Benno Barnard in Knack)

*

“Plots zie je de gewone wijsheid van een man waarin je je koesteren kan. Je voelt niet zozeer de cultuur maar de civilisatie. Hij neemt politieke standpunten in: tegen de vernietiging, de dictatuur, de dwang. Soms is hij bijzonder kernachtig. Het gedicht ‘Nachtboekblad’ eindigt met de tweeregelige strofe: ‘Mensen met toekomst / in plaats van een gezicht.’” (Johan Velter over Tomas Tranströmer)

*

“Wat zou, zo vroeg ik me af toen ik in het museum rond dwaalde ,  Käthe Kollwitz gedacht hebben van al die oorlogen , die ons in de 21° eeuw bezig houden en zo grondig lijken te verschillen van de twee wereldoorlogen? ” (Walter Zinzen vraagt zich af of kunst de wereld kan redden.)

*

“Zoals er in de tijd van de grote ideologieën genociden hebben plaatsgevonden op soortgenoten die tot smet of vijand van het volk werden verklaard, zo is de moderne mens op even brute en desastreuze wijze tekeergegaan tegen alle wilde restjes flora en fauna die hem op weg naar de vooruitgang en de welvaart voor de voeten durfden te lopen of te groeien. De natuur is al te vaak de klos geweest. Tijd om haar weer met respect te bejegenen. En haar in het groene landschap – zolang het nog kan – (adem)ruimte te geven die ze van nature verdient. De enige rol die haar op deze aarde toekomt is, zolang er leven is, die van protagoniste.”  (Serge van Duynhoven)

*

Jan Lauwereyns blogt.

*

Yves T’Sjoen over woordenboeken op Versindaba

*

Pim te Bokkel over Festina Lente.

*

Open Season Press, een jonge uitgever van proza en poëzie is op zoek naar een websitedesigner. Iemand?

*

Peter Falks legendarische Just one more thing is een voorbeeld voor de journalisten

*

Over de auteur