Gepubliceerd op: maandag 27 juni 2011

Philip Roth: “I’ve stopped reading fiction”

Overzichtstentoonstelling van Erwin Wurm in het Gemeentemuseum Den Haag.

*

“I’ve stopped reading fiction. I don’t read it at all. I read other things: history, biography. I don’t have the same interest in fiction that I once did.”

How so?

“I don’t know. I wised up … ”

Interview met Philip Roth in de Financial Times.

*

“Heere Heeresma was niet gecharmeerd van autobiografisch proza. Zo’n 95 procent van de literatuur betreft ‘helaas het superieure ik, het heerlijke zelf, het verrukkelijke ego van de literator en zijn onbenullige avonturen,’ verklaarde hij eens.” (Literatuurplein over de overleden Heer Heeresma)

*

“Maar die rede hoekom ek vandag aan Wings of Desire dink, is die dood van Peter Falk, wat homself in die film speel. Hy besoek Berlyn om ʼn film te maak oor die stad se Nazi-verlede. Hy was skynbaar in ʼn volrige lewe ʼn engel. Ek skat hy’s nou weer een.”  (Andries Bezuidenhout op Versindaba)

*

Janneke Wesseling in Terras over een schilderij van Andrea Mantegna en de horzion als Prins der lijnen.
*

“In het werk van Jan Eijkelboom komen veel vogels voor. Toch is hij geen natuurdichter. Daarvoor is zijn ik-gerichtheid te dominant. Er is een teveel aan huiselijkheid, aan ‘dit-is-mij-genoeg’. In zijn laatste bundel ‘Een olifant met geheugenverlies’ (2005) vraagt hij zich af of hij het als dichter wel goed gedaan heeft: ‘Ik tast naar een andere dictie / dan die van mijn verjaarde zelf. // Heb ik te veel gepreveld, te weinig geklonken, / te veel ongezongen gezegd?’ Hij besluit dat zijn ervaringen toch zo moeten zijn: ‘in onversierde taal, bijna vanzelfsprekend.’ ” (Johan Velter)

*

“In de hoop nog iets te kunnen redden – bij voorkeur het eigen hachje – werkte iedereen mee aan de ontmanteling van de enclave Cultuur. Nu de sloophamer is gevallen, heerst Halbe, want de sector is verdeeld in haves en have-nots en die twee bleken niets gemeen te hebben dan de stille hoop te overleven ten koste van de ander. Wat ze in ieder geval niet gemeen hadden was een visie op kunst en cultuur die dwingend genoeg was om ten overstaan van de vijand een front te blijven vormen.” (Gerwin van der Werf)

*

Louis Andriessen over de ‘bezuinigen’ in Nederland (youtube)

*

Over de auteur