Gepubliceerd op: maandag 16 mei 2011

Vraag voor Sloterdijk

Ron Welters  van de Radbouduniversiteit blikt vooruit op de Soeterbeeck- lezing – Du musst dein Leben ändern (2009) – die Peter Sloterdijk vanavond in diezelfde universiteit komt geven: dit is de vraag die hij vanavond aan de Duitse filosoof zal stellen:

” U pleit voor een betere wereld door middel  van de herwaardering van het aloude Griekse begrip askese,  dat ‘oefening’, ‘training’ betekent.  De vorm van ascesedie in het huidige tijdsgewricht in zwang is, is sport. In de Volkskrant pleitte u vorige week zaterdag voor het opvangen en aan het elektriciteitsnet doorspelen van al die energie die  mensen die sportscholen frequenteren, opwekken.  Dat lijkt me een prima plan. Tegelijkertijd pleit u voor een nieuwe avantgarde die de mensen de weg naar een vreedzamere en groenere wereld zou moeten wijzen.  Zouden we als filosofen niet het goede voorbeeld moeten geven door vaker op de fiets te springen? Kunnen we onze eeuwige neiging om aan de platvloerse horizontaliteit van het door onszelf gecreëerde broeikasachtige kristalpaleis te ontsnappen, niet het beste botvieren door op weg naar een volgende lezing en een volgend congres onze verticale spanning, ons altijd weer naar de Goden willen reiken, onderweg telkens een paar flinke bergen te beklimmen? Zouden wij filosofen geen Zeitgemasse peripatetici moeten worden, vermetele denkers op zoek naar frisse lucht, die in deze opengebroken wereld niet meer volstaan met een rondje rondom het gymnasium lopen, maar op een hoogtechnologische maar schone tweewieler door eindeloos veel oefening steeds groter wordende concentrische cirkels vanaf onze woonstee kunnen maken?”

Lees verder op de website van Radboud Universiteit Nijmegen. De lezing is volzet maar kan wel live  via video gevolgd worden. (meer info)

Over de auteur