Gepubliceerd op: maandag 30 mei 2011

Soldatenbrieven Pernath en Snoek

Beroepsmilitair Hugues C. Pernath en dienstplichtige Paul Snoek hielden er eind jaren ’50 een correspondentie op na in experimenteel proza.  De ‘Soldatenbrieven’ zijn nu te lezen op een tentoonstelling in het Antwerpse AMVC-Letterenhuis. Knack schrijft:

“Dat boek is via een touchscreen integraal te lezen. De ‘Soldatenbrieven’ openbaren zich als hardcore vijftigersgeschrijf. Pernath en Snoek schrijven elkaar aan als “Treursoldaat” en “Rijstkoning,” regen wordt omschreven als “melk van de wolken” en elders is sprake van de “oksels der kanonnen”. Het is, ontegensprekelijk, de taal van een tijdsgeest, elke brief moet en zal een experiment zijn. Een touw is daar niet altijd aan vast te knopen. De omvangrijke inleiding door Jan Walravens biedt ook voor de hedendaagse lezer houvast.”  >> lees verder op Knack.

Deze expositie is onderdeel van een Pernath-herdenking dit jaar: lees meer op De Papieren Man.

Over de auteur