Gepubliceerd op: zondag 22 mei 2011

Schrijvers geven live commentaar op metroreizigers

“In Sometimes I think, I can see you zitten vier schrijvers, onder wie ik, in het Brusselse metrostation Kruidtuin. Het principe is zo eenvoudig als origineel: wat wij schrijven over de mensen die de metro in- en uitstappen of die op het perron staan te wachten, wordt rechtstreeks geprojecteerd op grote schermen, zodat de reizigers kunnen lezen hoe wij hun gang, hun uiterlijk, hun leven in het algemeen beschrijven, beoordelen en omzetten in fictie. Blijkbaar kan een schrijver dus toch een directe, irritante, geestige manipulator zijn.” – Jeroen Theunissen op het blog van Het Beschrijf.

Fictionalisering van de werkelijkheid is een thema dat vaker opduikt bij hedendaagse kunstenaars en schrijvers.  Het komt ook kort ter sprake in verband met Ann Cotten en Sarah Vanhee in dit interview.

Het project is een onderdeel van het Kunstenfestival des Arts dat momenteel in Brussel loopt. Schrijvers/commentators van dienst zijn Kenan Görgün, Jeroen Theunissen, Johan Reyniers en Christine Aventin  Meer info.
Onderstaand fragment had vorig jaar plaats in de Berlijnse metro Hallesches Tor met schrijvers Jörg Albrecht, Gesine Danckwart, Anne Habermehl en Tilman Rammstedt. (lees meer op de site van Mariano Pensotti)

Over de auteur