Gepubliceerd op: dinsdag 31 mei 2011

René Magritte: The Pleasure Principle

Rene Magritte, Philosophy in the Boudoir,1947

De Tate Liverpool brengt volgende maand een speciale expositie rond René Magritte. Naast zijn alom bekende bolhoedwereld zal ook ingezoomd worden op minder bekende aspecten van Magrittes leven en artistieke inspiratie. Zo zal zijn commercieel werk aan bod komen en zeldzame foto’s en films.

Er is ook een aparte kamer voorzien waar zes zeldzame en expliciete tekeningen geëxposeerd worden:  “een klein mannetje die naar een gigantische vagina loopt”,  “een gevleugelde vliegende fallus” en andere illustraties die Magritte in de jaren ’40 maakte voor een geplande uitgave van Madame Eduarda, een erotische novelle van Georges Bataille.  Ook erotische tekeningen voor een verhaal van  Marquis de Sade zullen op de expositie te zien zijn. (The Guardian)

René Magritte: The Pleasure Principle loopt van 24 juni tot 16 oktober in de Tate Liverpool.

Over de auteur

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Adriaan Krabbendam zegt:

    curieus “een erotische novelle uit 1940 van Marquis de Sade”. Ik wist niet dat hij op zo hoge leeftijd nog publiceerde…

  2. jjpollet zegt:

    Hij is tot veel in staat, Marquis de Sade, maar niet tot postume erotische novelles… je vermoeden was correct. Het ging om een novelle van Bataille waarvoor Magritte destijds illustraties had gemaakt. Het werd echter nooit uitgegeven. Tussen zijn achtergelaten tekeningen werden ook illustraties gevonden voor een verhaal van Marquis de Sade.