Gepubliceerd op: dinsdag 31 mei 2011

Literaire bendevorming op internet etc…

Juli 1989: fotograaf David Alan Harvey bracht enkele weken door met Franse teenagers. (Iconic Photos)

*

“De schrijver moet de beul zijn werk laten doen. Gewillig z’n kop op het hakblok leggen en wachten tot de bijl valt. Er zit niks anders op. Als het te gezellig wordt tussen een schrijver en zijn criticus kom je terecht in een literair old boys network waar iedereen mekaar maar op de schouders ramt en de literatuur uiteindelijk aan corruptie tenonder gaat. Je mag als schrijver van alles van de martelende instantie vinden, maar je moet er in het openbaar je bek over houden. En al helemaal op het basischoolplein dat Facebook heet en waar – net als overal op het internet – elke halvabeet zich mengt in discussies waar je liever geen kleine kinderen bij hebt.” Erik Nieuwenhuis spuwt zijn gal over literaire bendevorming op het internet.

*

“Renaat Ramon zat ontspannen aan een tafeltje op een klein podium, rode jas en rode trui, microfoontje op zijn gezicht gekleefd. Hij deed me aan Louis Paul Boon denken. Hij zei dat Willy Dezutter eigenlijk alles al gezegd had en dat we maar beter meteen aan het aperitief konden beginnen. Zijn ouders hadden hem immers geleerd ‘bescheiden, zwijgzaam en trouw’ te zijn, wat hij steeds geïnterpreteerd had als: “Hou je gedeisd en spreek alleen wanneer je gevraagd wordt.” – op het Brugse blog Moon art Gallery

*

De New York Times bespreekt 5 nieuwe dichtbundels van dichters in het midden van hun carrière en dat tijdstip is een zegen:  “Any one of the following books by midcareer poets would be a bracing warm-weather antidote to the clankety-clank-clank of Stieg Larsson’s alleged thrillers, or the kohl-smeared smirks that make up the “Pirates of the Caribbean” movies.”

*

Strak is een geïllustreerd literair tijdschrift voor de Nieuwe Nieuwe Zakelijkheid. Strak staat op knappen zo vol met verhalen waarin wat te beleven is en gedichten waaraan iets te snappen valt. (STRAK!)
*

Gedicht van Hans Tentije op Raster

*

Christian Bök leest Dada-dichters

*

Jaap Blonk vertolkt ‘To Have Done with the Judgement of God’ van Antonin Artaud.

*

Londen elektrisch afgezoomd op Kluger Hans

*

Festival poem of the dayLiving Proof van Erin Moure + interview met Moure op het blog van Poetry.

*

Bart Van Loo aan het portaal van de kathedraal van Rouen waar Madame Bovary…

Over de auteur