Gepubliceerd op: woensdag 4 mei 2011

Jan Decorte brengt tweede opera van Henry Purcell

Het is de tweede keer dat u voor Purcell kiest. Waarom spreekt zijn werk u aan?
Jan Decorte:
Omwille van de muziek natuurlijk, die is prachtig. Mijn lievelingsinstrument is de klavecimbel en in barokmuziek kun je daarmee niet verkeerd zitten. Het werk van Purcell, een van de typische componisten uit die tijd, vind ik briljant. Zo eenvoudig is het.

De plot van The Indian queen is naar verluidt moeilijk te volgen. De voorstelling wordt vaak afgedaan als abstract.
Decorte:
Van het verhaal versta ik persoonlijk gewoonweg niets. Het werk van Purcell ligt tussen theater en opera, de tekst van Sir Robert Howard heeft voor mij geen belang. De muziek moet gevoeld worden. Het Kunstenfestivaldesarts wilde boventitels in de voorstelling. Die heb ik geweigerd. Wie kan lezen wat de spelers zingen en zeggen, verstaat nog minder van wat er eigenlijk gebeurt. Het enige dat je daartegenover kunt plaatsen, is een sterke beeldregie.

Hoe komt u tot sterke beelden?
Decorte:
Ik zou het uit de grond van mijn hart niet weten. De inspiratie komt als het nodig is. With a little help from my friends raak ik ook veel verder. Johan Daenen creëert het decor, een heel schone gouden ruimte, en het licht van Luc Schaltin is sober en uitgekiend. De kostuums van Sofie D’Hoore zijn ook geslaagd. Sigrid is bijvoorbeeld erg blij met haar rokske.

Lees het interview op BDW.

Over de auteur