Gepubliceerd op: zondag 29 mei 2011

Interviews met o.a. Thomas Vaessens op Vooys

In het dubbeldikke themanummer van Vooys staat het onderscheid tussen hoge en lage cultuur centraal met o.a. dit interview:

Lisanne Snelders interviewt hoogleraar Thomas Vaessens:

In Ongerijmd succes (2006) stel je dat ook in de poëzie een ontwaarding heeft plaatsgevonden: het is niet meer vanzelfsprekend dat je een bepaald soort poëzie mooi moet vinden. In hoeverre verschilt poëzie daarin van proza?

‘In het proza hebben auteurs die tegen de ontwaarding aanlopen het idee dat ze overstemd worden door de Kluun-achtigen, of de populaire cultuur. Dat zie je in poëzie nog veel heftiger. Het is niet zo dat er minder poëzie verschijnt, dat de oplagen kleiner zijn of dat er minder besprekingen zijn, maar de poëzie als genre is wel een niche geworden. Er is rondom de poëzie tegenwoordig zoveel meer. Dichter zijn, in de zin van Lucebert, Kouwenaar of Campert in de jaren vijftig, dat is nu iets totaal anders; er zijn in de poëzie heel veel verschillende circuits. Het is voor een dichter heel moeilijk te bepalen wie hij is en waar hij staat. Ooit was de wereld van de poëzie overzichtelijk en had hij ook meer te betekenen. Een dichter, ja, dat was iemand. De afgelopen vijftien jaar zie je daarom dat dichters de stap naar de wereld proberen te maken. De meest overtuigende stap is dan wel de performancecultuur. Dichters zoeken gewoon publiek. Ze gaan voor een zaal staan en zeggen: “Hier ben ik en dit is mijn werk.” Dat vind ik een ongelooflijk interessante  ontwikkeling.’ (Lees het volledige interview op de Vooys)

Verder in hetzelfde nummer interviews van:

  • Maarten van der Graaff met dichteres Ellen Deckwitz.
  • A.B.C. Swart met misdaadauteur Jac. Toes.
  • Emy Koopman met striptekenaar Dick Matena

Over de auteur