Gepubliceerd op: vrijdag 29 april 2011

‘Men maakt geen poëzie met ideeën maar met woorden’

Paul Valéry in “Poésie et pensée abstraite”

“De grote schilder Degas herhaalde me (Paul Valéry) vaak  deze terechte en eenvoudige opmerking van Mallarmé. . . Op een dag zei hij tegen Mallarmé: ‘Jij hebt toch een vreselijk vak. Ik slaag er niet in om te zeggen wat ik wil, en toch loop ik over van ideeën. . .’  En Mallarmé antwoordde: ‘Mijn beste Degas, men maakt geen poëzie met ideeën maar met woorden.”

Bernlef over Poetry International 1978:

“Laat ik voorop stellen dat PI een unieke manifestatie is die beslist niet mag verdwijnen. Maar zo langzamerhand wreekt zich de weinig doordachte manier waarop het festival wordt opgezet. Wanneer je de jaarlijks uitgenodigde groep dichters bekijkt valt er geen enkele lijn in de keuze te bekennen. De enige noemer voor de festivalorganisatie lijkt te zijn dat iemand een dichter is. ” 

Gerbrand Bakker:

“Altijd al vind ik het best moeilijk om antwoord te geven op vragen en de laatste tijd valt me op dat ik niet veel meer te zeggen heb.”

Gerbrand Bakker:

“De schnitzel die ik at in eetcafé De Appel – tevens gevestigd te Hengelo – was zeer lekker, de gebakken aardappeltjes ook. De witte wijn was goed en zelfs de dubbele espresso mocht er wezen en nóg bleef de rekening onder de 20 euro! Waar vind je dat nou nog? “

Dichter Bij De Bezige Bij

Over de auteur