Gepubliceerd op: vrijdag 15 april 2011

De zwanenzang van het cynisme en ander goed nieuws

“Sinds de jaren tachtig was cynisme niet meer nodig. Het had zijn functie gehad. Het had in de jaren zestig en zeventig opruiming gehouden in het verstarde denken, de burgerlijkheid bestreden en de grote ideologieën het vuur effectief aan de schenen gelegd. Het had ‘een tijd lang goed gewerkt’, nu was er weer ruimte voor een positieve, niet-cynische manier van denken.”  Wim Brands in gesprek met René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. (via VN)

*

“Het zou een kunstwerk van Wim T. Schippers kunnen zijn. Een vluchtstrook vol bloemen. Een andere kunstenaar waar ik aan denk: Jeff Koons. Zijn hond van bloemen, vlak voor de ingang van het Guggenheim Museum in Bilbao verwart. De vernietigende werking van bloemen op een vreemde plek.” Het cynisme voorgoed voorbij: column van Nico Dijkshoorn over rouw.

*

Er is een plagieerster van gedichten gesignaleerd.

*

Walt Whitman recenseerde zichzelf anoniem.

*

Van diezelfde Whitman zijn 3000 handgeschreven documenten teruggevonden die dateren uit zijn ambtenarentijd. Whitman een ambtenaar? Yes it can.

*

De mystiek van de snijboon: JJ Pollet in English. Yes he can.

*

Cesare Pavese bij Edwin Fagel op Versindaba.

*

Een tijdje geleden speelde ik (JJ) met de gedachte om de WordPress-layout van LA Times Jacket over te nemen voor mijn blog. En kijk, The Guardian en Poetry Foundation deelden mijn mening, tot verveelde verbazing van …. LA Times overigens.

Over de auteur