Gepubliceerd op: dinsdag 19 april 2011

AMVK, Boomsma, Oosterhoff, Pfeijffer, van der Werf,..

Anne-Mie van Kerckhove ontwierp 8 lichtwanden voor de verschillende verdiepingen van het nieuwe MAS te Antwerpen. Ze komt hierover een uiteenzetting geven in het KASK in Gent.

*

“Zijn aanvankelijke aarzeling om de bloemlezing te maken, betrof het sektarische van de poëziewereld. „Net christenen die alleen met elkaar bezig zijn, met regeltjes en elkaar op de vingers tikken. De meeste discussies zijn klein en niet constructief.”  – gesprek met debuterende poëziebloemlezer Arie Boomsma

*

“Als een polemiek te lang duurt, wordt het een beetje als hondenpoep onder je schoen: een vervelend verschijnsel waar je maar niet vanaf komt. Een goede polemiek is elegant, amusant, kortstondig en wordt met virtuositeit en brille uitgevochten, niet op sabel maar op floret, glimlachend, met één hand sierlijk in de zij.” advies over polemiek van Ilja Pfeijffer.

*

Tonnus Oosterhoff beschreef prachtig hoe hij zijn angst voor dementie bezwoer met het taoïstische inzicht dat we ons alleen maar in de war laten brengen door al die kennis waar we ons aan vastklampen. Hij schetste zo levendig hoe zijn buurvrouw hem erop wees dat hij vergeten was een broek aan te trekken toen hij de heg ging knippen, dat we als publiek haast zouden vergeten dat dit incident slechts een angstige toekomstverwachting betrof. Zelfs toen A.L. Snijders met zijn soevereine ironie mijn falen als organisator nog eens fijntjes in herinnering bracht, kon dat mijn humeur niet meer aan het wankelen brengen. Ook door de grond zakken is Tao.”  Krijn Peter Hesselink organiseerde een behoorlijk in het honderd gelopen Perdu-avond over Het taoïsme als breekijzer in de Nederlandse letteren.

*

Berlijn is een hippe stad, zegt men. Ik denk dat men gelijk heeft, want er lopen veel jongeren met flesjes bier over straat. Ze dragen een keur aan jaren tachtig krakerskostuums. Ze kijken mij brutaal aan en lijken het helemaal niet erg te vinden dat ze nogal lelijk zijn. Ik denk dat ik mij er thuis zou voelen, als ik meer tijd zou hebben. In het reine komen met je eigen lelijkheid begint met een vreemde, klitterige haardracht. Ik ben daar nog niet aan toe, maar hier in Berlijn zou het kunnen, hier is alles mogelijk.” Gerwin van der Werf was in Berlijn.

*

K. Schippers over Geer van Velde. (Raster)

*

Een Peter Greenaway uit 1969 op Kluger Hans.

Over de auteur