Gepubliceerd op: vrijdag 25 maart 2011

Liz, Foster Wallace, De Gids, Veronesi, Blonk, Cia Rinne…

Dan at ik ijs voor de tv, maakte mijn huiswerk redelijk en sloop ’s avonds met mijn vaders geweer naar buiten om op de straatlantaarns te schieten. Binnen een half jaar had ik hele wijken verduisterd. Maartje Wortel leest Legende van een Zelfmoord van David Foster Wallace.

Elizabeth Taylor and David Bowie at their first meeting in Beverly Hills, 1975.  Photographs by Terry O’Neill. (glamour agogo)

De top10 Liz Taylor op Knack.

“Hollywood gomde Bricks homoseksualiteit uit. Ondanks de verminking groeide Cat on a hot tin roof uit tot een filmklassieker. Paul Newman en Elizabeth Taylor spatten van het scherm. Op het vakmanschap van regisseur Richard Brooks staat geen maat. Williams’ bijtende dialogen zijn tijdloos: “I’m not living with you! We occupy the same cage, that’s all.” (Brussel Deze Week over de Tennessee Williams-week in Cinematek)

*

*  “Ik heb een atheïstische opvoeding gehad en had, voor zover ik me kan herinneren, als volwassene nog maar eenmaal een religieuze droom. Die maakte wel grote indruk. Ik was net dood, steeg op naar de hemel, ins Blaue hinein, en ontwaarde Petrus. Alleen zijn ontblote bovenlichaam – mooie jongen trouwens – stak uit boven een spierwitte schapenwolk. Ik nam hem afwachtend op en dacht: waar moet ik heen? Hij kreeg een strakke blik en zei diepzinnig: ‘Meneer Goldschmidt, u kent de weg.’ Maar daarna heb ik nooit meer last gehad. Mijn ouders hebben hun atheïstische opvoedarbeid met succes verricht.” Tijs Goldschmidt schreef een essay voor het nieuwe nummer van De Gids met het thema ‘Na Kousbroek; Stand van de Nederlandse essayistiek’. (AB)

*  “Ik weet dat ik hun de uitkomst van het mysterie schuldig blijf, maar ze krijgen er wel iets voor in de plaats. De sleutel die ik hun aanreik is Keats’ briljante concept van ‘negative capability’ (het vermogen om in het ongewisse te verkeren, ks). Het is ook iets ultramoderns: je hoeft niet langer te begrijpen, je voelt het gewoon. Zo kun je een eenheid ervaren tussen dingen die normaal strikt gescheiden zijn. Zoals in XY de wetenschap en het geloof. In de negative capability zijn dat delen van één geheel. Wat ik er bovendien zo goed aan vind, is dat het geen religieus, maar een bij uitstek literair concept is. En aangezien ik een schrijver ben, en literatuur mijn religie is, is het fantastisch om een literaire definitie te vinden die er op een zo briljante wijze in slaagt het hoogste en meest complexe inzicht in de wereld in woorden te vatten.” Sandro Veronesi over zijn nieuwe roman XY.

*  Glag, Koekela dast, Zood Vooiig en Gruimveld: gedichten van Jaap Blonk met geluid op Raster.

*  Nog voor deze zomer wil de VRT een eigen video-applicatie voor iPad lanceren.

*  Europeana is gestart met een blog.

*

De Zweedse dichteres Cia Rinne werkte samen met fotograaf Joakim Eskildsen aan The Roma Journeys (2007, Steidl), een fotodocument over de cultuur, de taal en de levenscondities van de Roma in verschillende Europese landen (zie Kluger Hans, en ook dit bericht)

Over de auteur