Gepubliceerd op: woensdag 23 maart 2011

Lacan spreekt

Dit beeldmateriaal is afkomstig van een zeldzame video van psychoanalyst Jacques Lacan terwijl hij een lezing geeft aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1972.

Lacan was een notoir spreker/performer die steevast veel volk trok naar zijn lezingen. Zelfs op 70-jarige leeftijd heeft hij niets aan acteurskwaliteiten ingeboet. Met veel naturel last hij dramatische pauzes in, doet hij aan zelfspot en drijft hij de emotie naar een hoogtepunt.

Op 21:37 wordt hij aangevallen door een politiek activist. Het is een moment dat niet moet onderdoen voor een comedy show.

Een trouwe fan van Lacan is Slavoj Zizek. Zijn boek How to Read Lacan is gratis te lezen is op de website van Lacan samen met een  schat aan video’s over Zizek, Badiou en andere door Lacan geînspireerde denkers. (via Open Culture)

Over de auteur