Gepubliceerd op: dinsdag 8 februari 2011

Søndergaard, Grunberg, Nieuwenhuis, …

Als je kind bent is de wereld een groot geheim. Het kind is zowel een wetenschapper als een schipbreukeling als een filosoof. Als kind ontdek je dat taal cruciaal is. Poëzie is taal die een bepaalde vorm van kinderlijk lezen vereist, een trage, intens observerende en speelse lezing.  Precies zoals je de wereld las toen de wereld nog vervuld was van verwondering. (De Deense dichter Morten Søndergaard in een interview op 3:am. Vier gedichten van Søndergaard zijn hier te lezen.


Arnon Grunberg stuurt een uitnodiging voor zijn veertigste verjaardag, die deo volente op 22 februari in een Argentijnse stad wordt gevierd.

*

*  “De wetenschap ontleende een groot zelfvertrouwen aan de succesvolle bestrijding van de kraamvrouwenkoorts en de uitvinding van de penicilline. De psychiatrie en de literatuurwetenschap liftten mee op het succes van de geneeskunde en atoomwetenschap.” Erik Nieuwenhuis op Tzum.

*  Uitgeverij Suhrkamp gaat de de Duitse dagboeken van Samuel Beckett uitgeven.

*  “This night he was well dressed in a suit with a faint glen plaid pattern, a white shirt whose collar was secured behind the knot of his necktie by a gold collar pin. His cufflinks caught the light. Why did his elegance surprise me?” – een avondje met JD Salinger

*  Een nieuwe Poëziekrant met Nieuwe gedichten van Luuk Gruwez – Rozalie Hirs – Reinout Verbeke – Christiaan Germonpré -Kurt De Boodt – ….

*  De overijverige bloggers van De Amsterdamse Lezing volgens Marc Kregting.

* Vertalen staat centraal in het laatste deel van Nurith Aviv’s documentaire trilogie.

*

Over de auteur