Gepubliceerd op: maandag 28 februari 2011

Nasr, Claerbout, D’haen, Reugebrink, De Gucht, De Ronde,…

Misschien hoopt hij stiekem zelf dat hij ooit verboden wordt, verbannen, zijn poëzie op de zwarte lijst. En dat hij dan als dissident in ballingschap eindelijk degelijke verzetsverzen kan typen, ondertussen terugverlangend naar die koele Hollandse lentedagen van weleer. Een beetje onderdrukking zou zijn werk precies de zwaarte en urgentie kunnen geven die nu zo ontbreekt. Rosanna Herzberger in NRCnext. Waarover? Hierover.

 

David Claerbout, Study for a portret (Violetta) 2001.
David Claerbout exposeert in Wiels.  Dit is zijn website.  Lees dit stuk van Erik de Smedt eerder verschenen in Leeswolf.

*

*  “Het is een documentair decor waartegen de acteurs hun langzame verhaal vertolken. Zo lijkt er zich op het raakvlak van werkelijkheid en fictie een traag, maar zwaar drama te gaan afspelen. De schoonheid van een klassieke tragedie is op televisie haast niet zuiverder te vinden.” (De Amsterdamse Lezing over de Vlaamse televisiereeks De Ronde)

*  Poet Laureates en stadsdichters zijn afgeleiden van de middeleeuwse hofnar. Over de Antwerpse stadsdichter Joke van Leeuwen op Versindaba.

The truth of poetry, van vertaler en criticus Michael Hamburger: een erudiet introductie tot de poëzie van de 20e eeuw.

*  ‘Als je niet meer zomaar naar Parijs kunt dan doe je iets niet goed,’ zei mijn vader.”  Maartje Wortel.

*  Anneke Brassinga over de noodzaak van een opleiding ‘literair vertaler’ (Johan Velter)

*  Twee gedichten van Frank Ligtvoet op De Revisor.

*  Christine D’haen (1923-2009) heeft een geheel voltooide dichtbundel nagelaten. De bundel met de titel De beker van Djamsjied zal in de zomer verschijnen bij Querido. (De Papieren Man)

*  Hoe word je een echte Belg? Ervaringsdeskundigen Reugebrink en Eric-Emmanuel Schmitt leggen het uit op Cobra.

*  Hoe blijf je een echte Belg? Europees Commissaris Karel De Gucht legt het uit in De Standaard.

*

Hoe zal het medialandschap er de komende tien jaar uitzien? De toekomstige consumentjes geven alvast een paar tips mee.  You better listen, you marketingboys cause  ‘You haven’t seen anything like us yet’ (via PHD)

Over de auteur