Gepubliceerd op: vrijdag 11 februari 2011

Matthijs de Ridder, Ben Vautier, Eddy Wally, ….

Ik leg mezelf op om literatuur de komende maanden niet ‘mooi’ of ‘leuk’ te vinden, maar om haar tegen me in het harnas te jagen. Matthijs de Ridder

 

De Franse kunstenaar Ben gaf dit jaar een Fluxus concert in het Moma in New York. Deze grappige en gevatte kunstenaar op leeftijd verstuurt geregeld ellenlange nieuwsbrieven waarin hij zijn gedachten en invallen de vrije loop laat.  Ook tijdens zijn verblijf in New York  bleef hij geplaagd door zijn obsessie: oud worden. Lees een fragment onderaan dit bericht.

*


*  Romanschrijver Sebastian Faulks onderzoekt in een BBC-reeks vier archetypen uit de Britse romans: de held, de minnaar, de snob en de boef. (Knack)

Gejatte verhalen.com

*  Schrijf een gedicht voor Eddy Wally.  (Poëziecentrum)

Jan Lauwereyns, “antithese van alle dorpsdichters, humodichters en pensenkermisdichters”

*  De onrust in Egypte lag al lang te gisten bij kunstenaars, zangers, theatermakers en ook bij  Ahmed Fouad Negm, beter bekend als elFagoumi, een revolutionaire dichter die nooit een blad voor de mond heeft genomen en nu een ware volksheld is geworden. (lees de ervaringen van Annabell Van den Berghe die twee jaar in Caïro woonde)

*  Kanker en racisme, immigratie en terrorisme hebben hun weg naar de Amerikaanse poëzie gevonden. Op de New York Times een bespreking van enkele recente poëziebundels.

*  “Door zijn eigen vooropstellingen kon Beckett nooit slagen: hij moest falen om zichzelf gelijk te geven. Elke zin was slechts een mislukte poging. Dit staat i.t.t. het werk van Van Velde waar elk doek een geslaagd eindpunt is.” (Johan Velter over ‘Conversations with Samuel Beckett and Bram van Velde’)

*  “Carlo Emilio Gadda kon met dit onafgewerkte boek en met zichzelf niet in het reine komen, maar de woede, de occasionele lyriek van de eenzaamheid, de sensuele en bovenzinnelijke kracht en de humor van deze uitzichtloze scherts zijn indrukwekkend, ook in de goed voorbereide en overwogen vertaling van Frans Denissen.” Johan De Haes op Cobra – Denissen, die onlangs zijn beklag deed over die gore klerezooi van het Gadda-vertalen, kan tevreden  zijn….

*

Fragment uit de newsletter van Ben Vautier van deze week:

 

NEW YORK ET ANNIE
Il est 19 heures en France
annie ne répond pas
elle est peut être avec son amant
je la comprends
elle a peut-être envie de quelqu’un
qui ne ronfle pas
je m’endors mal je rêve
je regarde sur la Web Cam
le  salon
il y a un homme debout dans le salon
non deux hommes
ils tiennent une femme ils la déshabillent
elle est belle, elle rit, c’est annie
je me réveille en sueur
je téléphone à annie
elle répond d’une voix ensommeillée :
laisse-moi dormir
il est  3 h du matin

Over de auteur