Gepubliceerd op: donderdag 24 februari 2011

J.C.Bloem-poëzieprijs 2011 – shortlist

[Ingezonden persbericht]

Uitreiking J.C.Bloem-poëzieprijs 16 april in Paasloo
Shortlist genomineerde dichters bekend + gedenkbundel  ‘Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht’

STEENWIJK /PAASLOO/KALENBERG (Kop van Overijssel). Op zaterdag 16 april 2011 vormt het graf van de beroemde Nederlandse dichter Bloem het bijzondere decor van de herdenking van zijn 45ste sterfdag. Daarbij wordt ook de J.C. Bloem-poëzieprijs uitgereikt.

De J.C.Bloem-poëzieprijs (2500 euro) is bestemd voor de tweede dichtbundel van een jonge Nederlandstalige dichter. Zojuist is de shortlist van 5 genomineerde dichters bekend geworden. Het zijn Eva Cox met Een twee drie ten dans (De Bezige Bij), Arnoud van Adrichem met zijn bundel Een veelvoud ervan (Contact), Marije Langelaar met De schuur in (Arbeiderspers), Ester Naomi Perquin Namens de ander (Van Oorschot), en Peter Swanborn Tot ook ik verwaai (Podium).

Presentatie gedenkbundel

Het belooft op 16 april een zeer bijzondere middag te worden in Paasloo. De presentatie rond de prijsuitreiking is in handen van juryvoorzitter Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. De genomineerde dichters signeren hun bundels, Bloem’s biograaf Bart Slijper vertelt over zijn bevindingen, evenals schrijver Dolf Verroen en buurtgenote Marjan Berk. Muzikale omlijsting: gedichten van Bloem op muziek door Jaap Dros.

Klap op de vuurpijl is de presentatie van de gedenkbundel  ‘Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht’, met daarin schitterende bijdragen van Bloem’s biograaf Bart Slijper, buurtgenote Marjan Berk, juryvoorzitter Gerdi Verbeet en dichter Maria Barnas (winnares J.C.Bloemprijs 2009). Zeer fraai is het werk dat 13 kunstenaars speciaal voor deze uitgave hebben gemaakt. Daarbij lieten zij zich inspireren door een gedicht van Bloem. Grote namen variërend van Siegried Woldhek tot Marri de Wilde hebben aan de bundel bijgedragen. Ook hun kunstwerken zijn in Paasloo te aanschouwen.

Paasloo bedevaartsplaats

Herdenking en feestelijkheden rond de dichter Bloem vinden plaats in Het Binnenhof én in het Kerkje van Paasloo bij de begraafplaats. Waarbij ook gelegenheid is om het graf van Bloem te bezoeken. Met zijn aan Keats ontleende dichtregels ‘Shed no tear – oh shed no tear! The flower will bloom another year’ wordt stilgestaan bij een dichter die nog steeds in de harten bloeit – en zal blijven bloeien – van latere generaties. De tweejaarlijkse prijs van de J.C. Bloemstichting die daarmee uitdrukkelijk wil bijdragen aan zo’n duurzame bloei, gaat (nu voor de vijfde keer) naar een jonge Nederlandstalige dichter. Juist vanwege die duurzame bloei, komt hiervoor de tweede dichtbundel van de dichter in aanmerking.

Op 16 april gaat vanuit het kerkje in Paasloo ook een tentoonstelling over Bloem’s leven & werk van start.  J.C.Bloem, die het laatste deel van zijn leven samen met dichteres Clara Eggink in het Overijsselse Kalenberg woonde, is in Paasloo begraven. Mede door de activiteiten van de Steenwijker J.C. Bloem Stichting is zijn vaak bezochte graf  inmiddels een nationale bedevaartsplaats voor poëzieliefhebbers geworden http://www.youtube.com/watch?v=aquInAu87NI .

Tijd & plaats: zaterdag 16 april 2011 om 12.30 uur Restaurant ’t Binnenhof, Binnenweg 12, 8378 JJ Paasloo

  • Toegangskaarten á 10,- euro ter plaatse, ook te bestellen via www.jcbloemstichting.nl (inclusief de tentoonstelling in het Kerkje van Paasloo én een bezoek aan Bloem’s graf)
  • De gedenkbundel Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht’ (17,50  Euro) is ter plaatse verkijgbaar of via de website www.jcbloemstichting.nl

Over de auteur