Gepubliceerd op: zondag 13 februari 2011

‘Geluksbrenger’ van Rozalie Hirs digitaal vormgegeven

Dit is een uniek moment in de geschiedenis van de Nederlandstalige poëzie. Met de website geluksbrenger.nl wordt voor het eerst een complete papieren dichtbundel in digitale vorm gepresenteerd. Het gaat om een integraal digitaal ontwerp door Harm van den Dorpel van de dichtbundel Geluksbrenger ( 2008) van Rozalie Hirs.  Beeldend kunstenaar van den Dorpel zocht voor meerdere  gedichten  uit de bundel een passende digitale interpretatie. Hirs zelf omschrijft de website als “woordspeelgoed, gedichten, voorgelezen gedichten, luisterruimten”.

Wie bijvoorbeeld het gedicht Toen leerde ik (0-38 jaar) aanklikt ziet alleen de lege regels van een schrift verschijnen. Als je er eenmaal met de cursor over gaat komen stukken tekst tevoorschijn.  Op die manier brengt van den Dorpel de inhoud van het gedicht beeldend tot leven.
Voor het gedicht Dagelijks laat hij langzaam de letter ‘e’ – die doordeweekse letter – uit de tekst verdwijnen.
Wie met de cursor over de regels van het gedicht Gevonden voorwerpen 1989 beweegt, krijgt namen van auteurs en titels van boeken en films te zien.
Het gedicht Maken breken kan je dan dan weer letterlijk met de cursor maken en breken.
Een combinatie van geluid, de stem van Hirs en een geometrische verbinding van dichtregels is het gedicht Zon dezelfde kamer geworden.  Ook het gedicht Definitie is op die manier in beeld gebracht.
En een voortkabbelend gedicht is het gedicht Gedichtenwater geworden.

Niet alle gedichten hebben een beeldende interpretatie gekregen.  Bij sommigen is er alleen geluid voorzien, anderen worden gewoon weergegeven als tekst zonder meer. Van den Dorpel is sober en intelligent te werk gegaan. Meestal werkt hij de thematiek van het gedicht uit in een speelse maar strakke toepassing.
Veel plezier met Geluksbrenger. En vergeet de cursor niet!

Harm van den Dorpel, Occasion 2010.

(De site van Rozalie Hirs – de site van Harm van den Dorpel).

Over de auteur

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] This post was mentioned on Twitter by smelsslems, jjpollet. jjpollet said: 'Geluksbrenger' van Rozalie Hirs digitaal vormgegeven: http://t.co/mjdbsRp […]