Gepubliceerd op: donderdag 24 februari 2011

Frédéric Forte – poëzie uit Parijs

3:AM: Zijn er culturele verschillen wat poëzie betreft tussen dichters uit Parijs en dichters elders in Frankrijk? Brengt elke stad, en elke regio verschillend werk voort?

Frédéric Forte: “Weet je, Frankrijk is een Jacobijns land, in hoge mate gecentraliseerd. Laat ons zeggen dat Parijs als een magneet kunstenaars aantrekt. Ik ben geboren in Toulouse en de reden waarom ik onlangs in Parijs ben komen wonen is deels vanwege mijn lidmaatschap bij Oulipo maar ook omdat in Parijs van alles te beleven is dat je nergens anders meemaakt. Toch wonen veel grote dichter in andere steden en wat mijn favoriete poëzie betreft zie ik geen duidelijk onderscheid tussen Parijse en niet-Parijse dichters.”

Toeval of niet, na vijftig afleveringen van gesprekken met hedendaagse Europese dichters is eindelijk een Fransman aan de beurt in de boeiende Maintenant-reeks van SJ Fowler. Met enige gêne vat de Britse interviewer zijn gesprek aan met Frédéric Forte, een 35-jarige dichter die zijn eerste stappen in de Franse poëzie aan Oulipo te danken heeft.

Dankzij Roubaud ontdekte hij dat “een gedicht tezelfdertijd abstract en lyrisch, intiem en formeel, speels en diepzinnig kan zijn; een uniek conceptueel object. ” Na het lezen van diens ” ” en “Iets Zwart” was de jonge dichter helemaal van de kaart en sindsdien is hij heilig overtuigd van het grote belang van Roubauds werk. Forte is intussen ook opgenomen in het besloten gezelschap van Oulipo.

De poëzieproductie in Frankrijk draait volgens hem op volle toeren. De meest uiteenlopende stijlen worden er beoefend. Ter kennismaking is het boek  Caisse à outils van Jean-Michel Espitallier – een panorama van de hedendaagse poëzie – een aanrader.

Interessante namen van jonge (en minder jonge) dichters zijn: Eric Suchère, Anne Parian, Marie-Louise Chapelle, Sébastien Smirou, Cécile Mainardi…

Lees het volledige interview en acht gedichten van Forte.

Van Frédéric Forte verschenen:

Bristols (Hapax éditions, 2010)
Une collecte (Théâtre Typographique, 2009)
Toujours perdue la neuve entrée (contrat maint, 2009),
Comment(s) (Editions de l’Attente, 2006)
Opéras-minute (Théâtre Typographique, 2005): gedichten volgens Oulipo-voorschriften: zie website.
N/S (Editions de l’Attente, 2004, co-auteur Ian Monk, in het Frans en het Engels)
Banzuke (Editions de l’Attente, 2002)
Discographie (Editions de l’Attente, 2002).

Over de auteur