Gepubliceerd op: donderdag 10 februari 2011

Cotten, Komrij, Sol Lewitt, Bolaño, Lampe, Spinoy…

‘Bij het hele Turingprijs-gedoe ben ik die schattige pot niet tegengekomen!’
De Breij zat er niet bij volgens jurylid Komrij.

 

Wall drawing #801: Spiral van Sol Lewitt is voor de derde keer te zien in het Bonnefantenmuseum van Maastricht.  Zie ook onderstaand filmpje voor de making off.

*

*  De Frankfurter Algemeine bespreekt Florida-Räume van Ann Cotten en raadt de lezer aan zich als een hond aan de leiband te laten leiden door dit labyrinth van prozateksten en gedichten. Een bespreking van een andere recente publicatie van Cotten – I, Coleoptile – leest u hier.

*  De colleges van Gilles Deleuze aan de Université de Paris hier te beluisteren.

Gedichtgeen gedicht van Astrid Lampe (Raster)

*  Nieuw gedicht van Maarten van der Graaff

*  Rainer Maria Rilkes Malte Laurids Brigge verwerkt tot een graphic novel (De Leeswolf)

*  Het lentenummer van The Paris Review brengt Roberto Bolaño’s The Third Reich als feuilleton met illustraties.

*  De nietsontziend studieuze redactie van Zacht Lawijd.

*  “Ik zat voor mijn laatste vier bundels bij drie verschillende imprints, zonder echt van uitgeverij te zijn veranderd. En de luxe van een echte poëzieredacteur bij mijn uitgeverij heb ik de laatste tien jaar niet meer gekend. Dat kunnen ze zich dat in de huidige constellatie niet meer permitteren. Ik geloof trouwens dat de ‘echte’ literatuur in de toekomst sowieso weer meer en meer door geëngageerde, gepassioneerde vrijwilligers gedragen zal moeten worden. Geld verdienen met het schrijven (of bespreken) van boeken zal er in de toekomst alleen nog voor een paar enkelingen bij zijn, denk ik.”  (interview met Erik Spinoy)

*

Het hele wordingsproces van Sol LeWitts Spiral #801 is op film vastgelegd als onderdeel van een documentaire van Chris Teerink over het werk en de ideeën van Sol LeWitt:

Over de auteur