Gepubliceerd op: zondag 7 april 2019

R15: Een muis die wel eens een ekstra staartje zou kunnen krijgen (begin)

 

De situatie begon prekair te worden. De hele wijk waartoe de zoekgeraakte Steenstraat behoord had werd aangetast door de woekerende woeste groei. De gemeentediensten waren radeloos. Voortdurend liepen trams vast doordat opeens de rails verzakten of doordat ze gevuld raakten met onbegrijpelijk taaie, bijna
niet te verwijderen plantenstrengen. Na een paar dagen waren ettelijke lijnen uitgevallen en reden de andere nog slechts een gedeelte van de route die ze normaal volgden.
Dag en nacht werkten ploegen arbeiders om de gestremde vehikels in beweging te krijgen teneinde ze naar hun remise te kunnen rijden. Ze hadden weinig sukses: onder de ogen der mannen werden de straten waarin ze bezig waren bouwputten, waarin gas- en rioolbuizen en elektriciteitskabels blootkwamen. Steenlagen werden opgewoeld. In het asfalt vielen scheuren doordat wortelafdelingen eronder doorgedrongen waren en thans hun krachten samenbalden en verdubbelden.
Overal veranderden de straten, waarvan de huizen en winkels reeds bijna geheel aan het oog onttrokken waren en getransformeerd tot groene muren vol grotten, in achterkanten van een kolossaal, voor geen mekanicien meer ontwarbaar dashboard.
Gas en licht waren wegens het te groot wordende risiko dat ze meebrachten afgesneden. Reparatie der toevoerbuizen bleek onmogelijk. De arbeiders werkten snachts bij het licht van op akku’s brandende schijnwerpers, dat hen op duivels deed lijken, op de bodem van de hel onduidelijke bezigheden verrichtend.
Spoedig moesten ze hun pogingen om de vastgelopen trams vlot te krijgen opgeven. De rails waren er niet meer. De trams werden waar ze stonden overvallen door wortels en ranken welker groei in snelheid toenam en die eveneens tientallen gestrande auto’s en bussen inkapselden en onkenbaar maakten. De straten werden voor alle verkeer ontoegankelijk. Ten einde raad liet de gemeente zijn werklieden overal bordjes plaatsen met daarop de spreuk:
GEEN TOEGANG
WERK IN UITVOERING
De bordjes moesten ieder etmaal verplaatst worden.

—-
Lees het volledige hoofdstuk online op dbnl.

 

tram

 

Over de auteur

Ranonkeljaar

- Het bijzondere boek Ranonkel verscheen in 1969. Het bestaat dus 50 jaar. Bovendien is de schrijver, Jacques Hamelink, in januari 80 jaar oud geworden. Alle reden om 2019 uit te roepen tot Ranonkeljaar. Iedere week behandelen we op ooteoote.nl een hoofdstuk.