Gepubliceerd op: zaterdag 9 februari 2013

Willem Bongers-Dek wint de Taalunie Scriptieprijs

© Marianne Hommersom

 

Vandaag ontving Willem Bongers-Dek de Taalunie Scriptieprijs voor zijn scriptie over de literaire identiteit van de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah. In De verteller van de waarheid. Aspecten van Kader Abdolahs posture (1993-2011) vraagt de laureaat zich onder meer af welke verhalen Abdolah over zichzelf vertelt en hoe het lezerspubliek daarop reageert.

De jury, die bestond uit Marleen Brock, Lia van Gemert, Ralf Grüttemeier, Hubert Meeus (voorzitter) en Jürgen Pieters, roemt de winnaar om zijn scherpe focus en soevereine regie over de stof. Bongers-Dek zit dicht op zijn onderwerp maar blijft zeer kritisch en belicht zowel literaire als sociale aspecten, aldus de jury. Ook is er lof voor de prettige schrijfstijl van Bongers-Dek.

De Taalunie Scriptieprijs bekroont jaarlijks de beste afstudeerscriptie over een onderwerp in de neerlandistiek. Hiermee wil de Taalunie studenten neerlandistiek stimuleren om een schitterende afstudeerscriptie of thesis te schrijven. De scripties worden beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteiten en op het gebruik van de Nederlandse taal. Voor de Taalunie scriptieprijs 2012 voor Nederland en Vlaanderen werden in totaal acht scripties voorgedragen.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Albert Jan Swart zegt:

    Van harte Willem!