Gepubliceerd op: woensdag 14 november 2012

Tien jaar Het Liegend Konijn

In oktober 2012 werd het eerste decennium van het literaire tijdschrift Het Liegend Konijn afgesloten. Er verschenen tot nu twintig nummers en er werkten 254 dichters aan het blad mee; 161 uit Nederland en 93 uit Vlaanderen.

Door de intrigerende tekst over het konijn van Paul van Ostaijen, afgedrukt op de achterkant van ieder nummer van het tijdschrift, werd vaak verkeerdelijk aangenomen dat hij de naam van het tijdschrift inspireerde. In de inleiding van hoofdredacteur Jozef Deleu bij de tiende jaargang wordt eindelijk de vermakelijke ‘petite histoire’ van deze naam uit de doeken gedaan.

In het oktobernummer van de tiende jaargang staat een mooie cyclus van Gwy Mandelinck, stichter van de Poëziezomers van Watou. De cyclus opent als volgt:

 

CONCOURS TROPICAL

Ze lopen in een rij: kommen
hoog gestapeld op het

hoofd, tongen op
de kin. Even uit evenwicht:

een oproer van ellebogen.
Splinters in het gezicht.

Men dobbelt met de scherven,
men kijkt elkaar de ogen uit.

 

©2012 Gwy Mandelinck

 

In 2007 werd de Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ in het leven geroepen door Jozef Deleu en Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Deze prijs is tot nu toe drie maal toegekend, te weten aan Ester Naomi Perquin (2007), Ruth Lasters (2009), en Lieke Marsman (2011). Inzenden voor de vierde debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ kan tot 8 mei 2013. Zie de website van Het Liegend Konijn voor informatie en het regelement.

Over de auteur

- Rozalie Hirs is redacteur van de LL-serie (Lage Landen-serie) en Vertaallab op Ooteoote. Daarnaast is zij dichter van boeken en digitale media. Zie ook www.rozaliehirs.nl.