Gepubliceerd op: vrijdag 24 augustus 2012

Paul Verhaeghe, ‘winners zijn ook losers’

De Vlaamse hoogleraar klinische psychotherapie Paul Verhaeghe doorgrondt het nieuwe onbehagen in de cultuur in zijn nieuw boek ‘Identiteit‘. Op Vrij Nederland is een interview te lezen:

“Juist in het bedrijfsleven begint men de beperkingen van het ongeremde neoliberalisme te zien. ‘Een van de moeilijkheden die ze daar hebben, is het houden van de goede mensen. Het is onderdeel van het huidige systeem dat mensen nauwelijks binding hebben met een bedrijf en verkassen als ze elders meer geld kunnen verdienen. Bedrijven ontdekken nu dat mensen zich beter voelen en minder snel geneigd zijn te vertrekken vanaf het ogenblik dat je ze meer medeverantwoordelijkheid geeft. Maar ik vrees dat het neoliberale systeem in het onderwijs en de zorg nog wel een tijdje dominant zal zijn. De universiteiten zitten compleet in het stramien van publish or perish. Langetermijnonderzoek wordt nog nauwelijks gedaan. Je krijgt het Stapel-effect, de vervalsingen. Daarvan hebben we nog maar het topje van de ijsberg gezien.”

Lees het interview op VN. Zie ook dit eerder bericht.

Over de auteur

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Goed dat een psychotherapeut zijn kamer uitkomt en zijn kennis gebruikt om maatschappelijke ontwikkelingen te duiden, is veels te lang niet gebeurd. Ik ga het zeker lezen!