Gepubliceerd op: maandag 30 juli 2012

Kip à la Mallarmé of kip à la Dumas?

Op uitnodiging van Vrij Nederland stelde Bart Van Loo (Ooteoote-lezers kennen hem oa van dit interview) een monumentaal literair menu samen uit zijn Frankrijktrilogie. Het  Amsterdamse Café Schiller werd gevraag om gerechten als ‘de taart van Nostradamus’, ‘de kip van Baudelaire en  Mallarmé’,  ‘de legendarische gargantueske eieren’ culinair te coveren. Een kleine passage uit het rijk gestoffeerde artikel:

“De dichter Stéphane Mallarmé verdiende bij met een kookrubriek in het damesblad La Dernière Mode. Zijn recept voor kip is eenvoudig en een vleugje exotisch. Hij schreef dat hij het zou overhandigen aan een Parijs’ restaurant alwaar het zou worden klaargemaakt ‘door de negerin Olympe’.”

Alexandre Dumas vond het verspilling om een kip aan het spit te rijgen: men maakt er toch geen éxtra gaten bij! Nee, een kip moet bunge-len aan een touw boven de braadslee.”

Kip Mallarmé:
Ingrediënten: 1 maïskip van 2 kilogram zonder ingewanden, 2 uien, 1 teentje knoflook, 20 gram kerriepoeder, 1 pond geraspte kokos, saffraan, zout, peper, boter.
Bereiding: Fruit een ui in boter met met kerrie en saffraan, en voeg er een in stukken gesneden en even in boter aangebraden kip bij. Giet over dit alles kokosmelk, verkregen door geraspt kokosvlees te pletter in de vijzel en te vermengen met warm water. Laat het geheel sudderen en serveer met gekookte rijst.
Kip Dumas
Ingrediënten: 1 maïskip van 2 kilogram zonder ingewanden, 1 kippenlevertje, 75 gram van de beste roomboter, 1 deciliter room, 1 forse ui, peper en zout.
Bereiding: U neemt uw kip, duwt haar kop naar binnen tot hij in de maagholte zit en naait vervolgens de huid van de nek dicht, zodat de borstwond hermetisch gesloten is. Draai nu de kip om en breng de lever langs de onderste opening naar binnen, samen met een kleine ui en een plakje boter dat u met peper en zout hebt bestrooid. Laat uw kip met een eenvoudig eindje touw om de poten bengelen voor een stevig houtvuur. Kieper vervolgens een stevige klont boter en een koffiekopje room in uw braadslee. Tot slot besprenkelt u de kip met deze mengeling van boter en room, waarbij u zoveel mogelijk van de vloeistof in de onderste opening probeert te gieten.
Lees het volledige artikel mét recepten en literaire anekdotes op BleuBlancRouge.

Over de auteur