Gepubliceerd op: dinsdag 12 juni 2012

Nacht van de Lange Verzen I

Foto: Els van 't Klooster

Al enige tijd loop ik rond met het idee om een nacht van de lange verzen te organiseren, een nacht met alleen lange gedichten, in lengte uiteenlopend van een kwartier tot anderhalf uur.

Een half jaar geleden legde ik het idee voor aan Matthijs Ponte van Perdu. Toen hij de vraag kreeg of Perdu wilde meedoen met Nuit Blanche, de nacht van 16 op 17 juni waarin er in heel Amsterdam van alles gebeurt, leek dat de ideale gelegenheid. Deze week is het dus zover.

Waarom wilde ik een nacht van de lange verzen organiseren? Allereerst was er een praktische reden. Er is bijna geen podium voor lange verzen. Een gewoon poëzieoptreden duurt niet langer dan 10 of 15 minuten, dus van een gedicht van enige lengte kun je dan alleen fragmenten brengen. Daar is niets tegen. Maar ikzelf vind dat wat als geheel geschreven is, ook als geheel moet worden opgevoerd. Ten minste een keer.

Ik heb tot nu toe twee keer de helft van een lang gedicht, drie kwartier poëzie, op een festival voor kunnen dragen. Maar altijd pas naar aanleiding van een integrale uitvoering die ik zelf ergens anders had geregeld. Dat is niet evident: je moet een goede zaal vinden, de programmeur bij voorkeur al bij voorbaat kennen, je moet allerlei mensen overtuigen en vaak je eigen publiciteit regelen. Je moet de regels voor hoe zo’n avond eruit ziet en verloopt zelf uitvinden.

Nu ben ik zelf een vrij opdringerig iemand, maar ik ken intussen redelijk wat andere dichters die even lange gedichten schrijven als ik, en die eenvoudig meer belang hechten aan goede manieren (nu pas bedenk ik me dat we zijn vergeten Robert Anker te programmeren – stom). Daarom voelt niemand zich gedwongen voor hen een avond in het programma vrij te maken. Vaak leggen ze minder de nadruk op het opvoeren van hun gedichten.

Zodoende heb ik veel van de lange gedichten in de Nederlandstalige poëzie, veel gedichten die ik wel heb gelezen maar waarvan ik wil weten hoe ze klinken, hoe ze werken, nog nooit kunnen beluisteren. Dat kan nu eindelijk, van zaterdag op zondag, in Perdu. En het mooie is dat iedereen kan meeluisteren.

De Nacht van de Lange Verzen, 16 op 17 juni, 19.00-7.00, Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Over de auteur

- is dichter en vertaler. Zijn bekendste gedicht is Exorbitans, dat niet alleen als bundel maar ook als ruimteopera op cd is verschenen, met muziek van Jan Frans van Dijkhuizen. In 2015 verschijnt zijn nieuwe bundel Navigatiesystemen. Han van der Vegt schreef ook de kinderboeken Het rode ei en Het zwarte ei.