Gepubliceerd op: donderdag 3 mei 2012

RIP ‘Action poétique’ en meer in Lindners column

Na 210 nummers in 62 jaar vindt redacteur van literair tijdschrift Action poétique, Henri Deluy, het welletjes geweest. Dat laatste nummer is trouwens een must voor de poëzieliefhebber want het is  onmogelijk om met een aankoop meer poëzie van de hele wereld in huis te halen dan met dit laatste nummer, ook genaamd L’intégrale zoals Erik Lindner het uitdrukt in zijn column op De Groene Amsterdammer. Dat dit monumentale tijdschrift zonder noemenswaardige reden, behalve de leeftijd van de redacteur, het voor bekeken houdt, is voor Lindner trouwens een aanleiding tot een bespiegeling over het verschijnsel ‘literair tijdschrift’:

“Literaire tijdschriften worden alleen maar gelezen door mensen die er in willen publiceren, schreef Chrétien Breukers in zijn vorige hoedanigheid als redacteur van Schrijver & Caravan. Dat is wellicht wat overdreven, maar het illustreert wel de vreemde verhouding tussen de winkeldochters die het zijn en de buitenproportionele belangstelling als ze dreigen te verdwijnen. Alsof daarmee de tijdgeest kan worden afgemeten, waar gaat het heen met dit soort media en werkplekken, hoe ontwikkelen die zich, wat komt ervoor in de plaats als het helemaal verdwijnt. Grip proberen te krijgen op de tijdgeest is vaak een wat akelig gezelschapsspel.”

Verder in de column: Celinspecties van Esther Naomi Perquin, undercoverkunstenaar Risk Hazekamp, undercoverschrijver Herman Heijermans en de zevende Biënnale in Berlijn. (Foto: Henri Deluy)

Over de auteur