Gepubliceerd op: vrijdag 30 maart 2012

Adriaan van Dis: mini-interview in De Gids

In hoeverre zie je voor de Nederlandse intelligentsia een rol weggelegd bij de huidige bezuinigingen op cultuur?

Adriaan van Dis: “Ik hou er niet van om verontwaardigd in een hoek te gaan zitten klagen. Verzin iets. Doe iets. Als kunst zo belangrijk is, toon het dan aan, leef er naar, maar laat je niet beperken door een stelletje rancuneuze hufters. Sla een brug, daal af. Je hebt geen idee hoe er buiten de zogenaamde intelligentsia gehunkerd wordt naar ‘verheffing’. Mooi ouderwets woord… ik ben erg voor verheffing. Maar voel je niet verplicht. Uiteindelijk is de vrijheid niks te doen misschien wel het grootste goed. En schrijvers hebben uiteindelijk maar één taak: goed schrijven. Verder mogen ze van mij zo onbetrokken zijn als ze maar willen.”  (meer op De Gids)

About the Author