Gepubliceerd op: zondag 26 februari 2012

Vergeten dichter Michael Deak

Menno Wigman schiet aardig op met zijn eerder aangekondigde Vergeten Dichters Avond. Drie dichters hebben al present gegeven voor 31 mei in De Balie. De eenennegentigjarige Michael Deak (1920), dichter van De vrouwenval (1946) en Aphroditis (1950) bijvoorbeeld:

‘Ach, weet u, het is al zolang geleden dat ik gedichten schreef, het vuur is allang gedoofd. En ik vond die avond in Perdu destijds juist erg plezierig. Zo spreek je weer eens wat collega’s die je lang geleden uit het oog hebt verloren. Als ik tegen die tijd nog leef zal ik er op 31 mei zijn.’ (Tirade)

Joris van Casteren maakte in 2001 een klein portret van deze vergeten dichter die in het echte leven Simon Kapteijn heet:

“Simon Kapteijn had eigenlijk priester willen worden. Maar op het Warmondse seminarie kwam hij erachter dat hij een ongelovige was. De celibaatsverplichtingen zaten hem nogal in de weg. Door middel van poëzie zocht zijn libido een uitweg: «En sidderen straks je spiegelborsten even,/ op vingertoppen uit hun kleed gelicht,/ dan is ’t van zonden, allereerst bedreven,/ die je mij schenken zou om dit gedicht.» En: «Je dijen lagen blonder/ tegen een raadseldriehoek schaduw aan,/ verzegeld ebde en rees een dubbelwonder,/ je bronnenborsten morgenster en maan…»”

Meer op De Groene Amsterdammer. Je kan ook vriend worden van Michael Deak op facebook.

Over de auteur