Gepubliceerd op: donderdag 5 januari 2012

‘Omdat ik het Geweten van Nederland niet vertrouw’ – missing links

In deze update: Cowboy Henk – Luther – Louis Nanet – Jamal Ouarichi – Huub Beurskens – Ann Decraemer – Serge Van Duijnhoven – Bernard Pivot de vier literaire toppers voor 2012 – Geert Buelens leest Dirkje Kuik.

****

Cowboy Henk blogt. Surrealisme for the masses! Forget about Tintin! This blog is dedicated to Belgiums absurdist comic hero. Have a taste of dadaïsm brought to you by the iconic halfwit with the torso of a Greek God, Cowboy Henk. Truly the last comic hero! (illustratie)

*

Martin Luther was de eerste socialmedia revolutionair. Via pamfletten en liederen, zorgde hij voor de virale verspreiding van de Reformatie. (The Economist).

*

Louis Nanet, alter ego van David Pefko vandaag in NRC Next.

*

“Vaste lezers weten dat ik geen liefhebber van Bas Heijne ben. Waarom niet? Omdat ik het Geweten van Nederland niet vertrouw. Hij fleemt en betoont zich de redelijkheid zelve door niks te zeggen. Voorbeeldje?” (Jamal Ouariachi)

*

“De ‘mafkezerij van het koeterwaals’ wordt momenteel in bepaalde artistieke en universitaire kringen als zaligmakend, want ‘vernieuwend’ gecelebreerd. Dit geeft hoop, zeker nu Oosterhoff is gecanoniseerd met de P.C. Hooft. Immers alles wat op grond van ‘vernieuwing’ is geacademiseerd en gecanoniseerd, is daarmee in zijn vernieuwing gedecapiteerd.” (Huub Beurskens)

*

Serge van Duijnhoven op de valreep.

*

“Net als P.C. Hooft wil ik de tijd zien als een ‘gezwinde grijsaard die op wakkre wieken staag / De dunne lucht doorsnijdt, en zonder zeil te strijken /Altijd vaart voor de wind, en ieder na laat kijken, / (…)

Onachterhaalbre Tijd, wiens hete honger graag / Verslokt, verslindt, verteert al wat er sterk mag lijken.’ In 2012 wil ik van deze woorden mijn motto maken, zodat ik onthoud wat de tijd doet, en niet vergeet af en toe een emmer uit zijn oceaan te scheppen.” (Ann Decraemer in haar column voor De Morgen)

*

Bernard Pivot twittert: “Les 4 succès probables de la rentrée littéraire:la bio de Bardot, le Wiazemsky sur Godard, l’Onfray sur Camus, Claustria, de Régis Jauffret.”

*

Red Dirkje Kuik – Geert Buelens leest ‘Opening van een expositie’ van Dirkje Kuik.
[youtuber=”http://www.youtube.com/watch?v=FqXIQNwTcPU”>watch?v=FqXIQNwTcPU]

Over de auteur