Gepubliceerd op: vrijdag 16 december 2011

Socrateslezing 2011 – Bas Heijne

Het Humanistisch Verbond nodigde Bas Heijne uit om de Socrateslezing 2011 te geven. Uitgangspunt was te onderzoeken wat humanisme zou kunnen zijn in een tijd waarin het verlichte mensbeeld wordt uitgedaagd door religieus fundamentalisme en populistisch nationalisme.

“Wanneer de mens van nature geneigd is op zoek te gaan naar iets dat groter is dan hemzelf, iets dat zijn wereld samenhang en betekenis geeft, betekent dat dan ook dat hang naar groepsvorming en culturele eigenheid, zoals die door politieke bewegingen als Vlaams Belang, de Echte Finnen, de Zwitserse Volkspartij en Oostenrijke FPÖ en in Nederland de PVV wordt vertolkt, in onze genen zit? Wanneer wetenschappers als McCauley gelijk hebben en de mens beter is uitgerust om de wereld te verklaren in religieuze termen dan door middel van de wetenschap, dan zou ik niet verbaasd zijn wanneer dat ook blijkt te gelden voor de behoefte aan culturele eigenheid, groepstrots, clubgevoel, rassenwaan versus het verlichte ideaal van een leven met de Universele Rechten van de Mens als leidraad.”

Lees de volledige tekst op NRC.

In zijn lezing refereert Bas Heijne ook naar de Amerikaans film Margin Call met Kevin Spacey. Hieronder de trailer van deze ijzersterke film:

Over de auteur

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. een genuanceerde lezing met een treffende eindconclusie: “Er is geen oplossing. Er zijn, vrees ik, alleen mensen”.

    of nog: het swingen der dingen, die dringen.

  2. opvallend (daarnaast) is dat B.H. zich (op de prent) netjes te midden van twee fallische opponenten opstelt, fallische symbolen zo zwaar (of te groot) dat de behoefte aan steunende pootjes zich opdringt