Gepubliceerd op: zondag 25 december 2011

Het labyrint van Chartres

Jeroen van Rooij verbleef dit jaar in Chartres, de kathedraalstad par excéllence, om er een citybook te schrijven voor deBuren. Hij staarde zich niet blind op de obligate glas-in-lood-ramen, maar liet integendeel zijn blik richting kathedraalvloer dwalen waar een levensgroot labyrint hem tot een labyrintische tekst inspireerde:

“Gilles vertelde me dat het labyrint in de Middeleeuwen gebruikt werd voor een paasdans, waarbij een priester de weg naar het midden aflegde en onderwijl een bal heen en terug wierp naar de leden van de gemeente die buiten de cirkel stonden. Nu worden de stoelen iedere vrijdag aan de kant geschoven, zodat gelovigen, spirituelen en toeristen het labyrint zelf kunnen lopen. Voordat het lopen van het labyrint heruitgevonden werd, is het eeuwen ongebruikt geweest, een betekenisloos teken in de vloer van de kathedraal.

Het paasspel was een heropvoering van de mythe over Theseus die de minotaurus in het labyrint van Daedalus doodt. De scholastieke interpretatie van die mythe is dat het een prefiguratie was van de dood en de wederopstanding van Christus: in de drie dagen tussen goede vrijdag een paasmaandag daalde Christus af in de hel om vervolgens, de dood overwonnen hebbende, opnieuw tot leven te komen. Die overwinning op de dood maakte het eeuwig leven mogelijk. De bal symboliseerde de genade Gods die de mensheid ontvangen mocht.”

Lees het labyrintsche Chartres-verhaal op deBuren.

Ilustratie: Roman Opalka – „1965 / 1 – ∞“: van deze Frans-Poolse kunstenaar die in 1965 begon met het schilderen van het cijfer 1 en de rest van zijn leven getallenreeksen in oplopende volgorde zou blijven schilderen, zijn enkele werken te zien in het Centre Pompidou in Parijs.

Over de auteur

Displaying 4 Comments
Have Your Say
  1. RHCdG zegt:

    Van harte aanbevolen: http://www.cornetsdegroot.com/labirinteek/
    Motto: “Het nog bestaande labyrinth in de kathedraal van Chartres heette ‘la lieue’, omdat men een uur nodig had om zijn weg op de knieën af te leggen.”

  2. JJ Pollet zegt:

    Goed om dit te signaleren, Rutger. Persoonlijk ben ik al jaren geobsedeerd door het labyrint-gegeven. Het is een kernachtig symbool van ons leven op aarde.

    • RHCdG zegt:

      Ha Jan,
      Het zou niet moeilijk zijn je met allerlei labyrintheken uit kunst en cultuur te overladen; zoals je zegt is het leven zelf één labyrint, maar wil het voor nu beperken tot de vorige week verschenen bundel ‘Schrikdraad’ van Herlinda Vekemans, die op de mythe van Ariadne en het labyrint is gebaseerd (je weet wel, het labyrint waarin haar geliefde Theseus zich laat opsluiten om de minotaurus – half mens, half stier – te doden, enz.)
      Herlinda heeft zich o.m. met twee eerdere bundels natuurlijk allang bewezen, maar toch: zeer de moeite waard. Meer op http://www.poeziecentrum.be/schrikdraad-herlinda-vekemans

  3. JJ Pollet zegt:

    Ik draag schoenen van krijt. Laat de labyrinten maar komen! 😉
    Dank voor de Vekemans-tip. Schrikdraad/ prikkeldraad? http://nl.wikipedia.org/wiki/Schrikdraad