Gepubliceerd op: dinsdag 29 november 2011

Wereldwijde crisis van de literaire kritiek

De Spaanse krant El Pais publiceerde dit weekend een stuk onder de titel “wereldwijde crisis van de literaire kritiek”.  De redacteur interviewde ondermeer de boekenredacteur van The Guardian Claire Armitstead; essayist, uitgever en vertaler Eliot Weinberger; en Marie Arana, voormalige redactrice van The Washington Posts ter ziele gegegane Book World review.

Voor Eliot Weinberger bestaat de literaire kritiek zelfs niet meer in Amerika:

“De Verenigde Staten kennen geen literaire bijlagen zoals in Spanje en andere landen. Ze hebben slechts één belangrijk tijdschrift voor literaire kritiek: –The New York Review of Books. Er zijn geen gezaghebbende Amerikaanse critici meer, zoals in de jaren ’60, die verstaanbaar proza schreven dat iedereen kon begrijpen en die de literatuur een plaats gaven in de politieke, sociale en morele vraagstukken. De zogenaamde ‘ernstige’ literaire kritiek is vooral een zaak van academici geworden die in een gespecialiseerd jargon schrijven vanuit de overtuiging dat complexe gedachten alleen verwoord kunnen worden in hermetische zinnen…

Literaire kritiek is in de Verenigde Staten vernauwd tot ‘aanbevelingen’ die via recensies, blogs en Twitter tot ons komen. Prijzen zijn de standaard geworden om literaire verdienste te valideren, vooral voor hen die niet weten hoe die prijzen worden bepaald.  Ik ken geen enkele Amerikaanse criticus bij wie men vandaag zijn licht zou opsteken…”

Meer info op Melville House Books.  Het originele Spaanse artikel is hier te lezen.  (Via Harriet.)

Over de auteur