Gepubliceerd op: vrijdag 28 oktober 2011

Jan-Willem Anker verwijt Bas Heijne cynisme

Jan-Willem Anker op Hard/Hoofd over deze column van Bas Heijne:

“Begin juni vroeg Heijne zich af waarom het protest tegen de economische crisis uitbleef. Dat protest is er nu: de wereldwijde Occupy-beweging. Wie Heijne een beetje gevolgd heeft, zou kunnen denken dat Occupy precies is waar hij behoefte aan heeft. Maar getuige zijn column van 15 oktober vindt hij het allemaal te voorzichtig, te beschaafd, te academisch, te marginaal. Dat gold bijvoorbeeld voor de toespraak die filosoof Slavoj Žižek in New York gaf. Intussen heb ik Bas Heijne nog niet met een molotovcocktail over het Beursplein zien struinen om iets minder voorzichtig gestalte te geven aan het protest. Alleen al om media-aandacht te genereren hoeft Heijne, met zijn statuur, slechts een tent op te zetten op het Beursplein, als hij daartoe überhaupt nog de kans krijgt, want – surprise surprise – de Amsterdamse VVD-fractie ijvert alweer voor sluiting van het tentenkamp. Ik zie Heijne zijn tentstokken echter niet van de zolder halen. Zijn houding ten opzichte van Occupy is momenteel cynischer dan die van GeenStijl, een prestatie op zich.”

Op hard/hoofd.

Over de auteur

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. prijsvraag Dichten voor een bewoonbare aarde
    De beste gedichten worden op muziek gezet en op 26 januari 2012 in Amsterdam uitgevoerd.
    Hoofdprijs: je gedicht op een melkpak – een bestseller.
    Scholierenprijs: je rap, gedicht of song op een Fair Trade-kussensloop van biologisch katoen – lekker slapen !
    Andere prijzen: je gedicht op een vuilniswagen, bier of groente-verpakking.
    Publieksprijs: verrassing.
    Wedstrijdvoorwaarden: het gedicht past binnen het motto ‘Dichten voor een bewoonbare aarde’, het biedt perspectief voor onze kwetsbare planeet. Het is in het Nederlands en mag niet langer duren dan 7 minuten. De beslissing is aan de onafhankelijke jury, over wier oordeel en smaak wel degelijk te twisten valt, na afloop … bij de borrel.
    Componisten: Christiaan Winter, Anna van Nieukerken, Leendert Roosenbrand, Jacob Lekkerkerker en anderen.
    Deelname gratis. Eerste honderd inzenders ontvangen een Groene Prikkel, http://www.groeneprikkel.nl.
    Jury: neerlandica dr. Hannemieke Stamperius, filosoof dr. Theo de Boer, ‘Denken over dichten’, dichteres Marjolijn van Heemstra en theoloog dr. Udo Doedens.
    Muzikale prijsuitreiking: donderdag 26 januari 2012, 19:30 uur, Van Limmikhof, Nieuwe Keizersgracht 1A, 1018 DR Amsterdam.