Gepubliceerd op: woensdag 14 september 2011

De eroderende literaire cultuur – Bas Heijne

Jeroen Vullings bespreekt Echt zien. Literatuur in het mediatijdperk – het essay van Bas Heijne:

“in Echt zien, tekent die afstand zich af tussen Heijnes literaire eis dat de literatuur zich moet ‘openen naar de wereld’ en de weerzin die hij ervaart om nieuwe fictie te lezen. In de mediacultuur is de succesvolle schrijver een televisiekop die zijn publiek moet blijven voeden. Dat publiek verslindt wat het herkent en verwacht, keurt datgene af waarin het niet bevestigd wordt. Dat Tolstoj vandaag nog op een bestsellerlijst opduikt, komt door Oprah Winfrey. Niet door interesse in de Russische literatuur. Weemoedig maar bijtend scherp schetst Heijne de teloorgang van de canon, van een waardesysteem, van enige objectiviteit bij de lezer. In dit steeds platter wordende Umfeld verdwijnt de romanlezer die via romans zijn bewustzijn onderzoekt.” (lees meer op VN)

Zie ook de bespreking van Moeten wij van elkaar houden van Bas Heijne op deReactor.

Over de auteur