Gepubliceerd op: maandag 31 januari 2011

JJ’s remix – 31 jan 2011

“And what is your profession?” the judge barked at him in a celebrated exchange.
“Poet,” Brodsky answered.”
“And who told you you were a poet? Who assigned you that rank?”
“No one. Who assigned me to the human race?”

(Joseph Brodsky stond ooit terecht omdat hij zichzelf ‘dichter’ noemde zonder lid te zijn van de Sovjet Schrijversbond)

Damien Hirst leerde zijn rijke vriendjes spin-painten (schilderen op een ronddraaiende drager) tijdens het  2011 World Economic Forum. Hirst exposeert momenteel in de Gagosian gallery in Hong Kong met o.m. zijn fel gecontesteerde babyschedel bezet met 8000 diamanten, getiteld  For Heaven’s Sake.

* Over geld en kunst gesproken:  lees het interview dat Serge van Duijnhoven had met de in Amsterdam wonende en werkende Dadara (Daniel Rozenberg,1969). De ikonografisch kunstenaar opereert vanuit een duikboot in de Amsterdamse Pijp. Hij ontwierp onlangs een zwembad (Pool of plenty) vol met bankbiljetten, en daaraan gekoppeld een Exchanghibition Bank.

* Een tekening, een woord, een Beckett for old time’s sake, thank you mister Johan Velter, let’s move on.

* Literatuurtijdschrift De Gids gaat dit jaar ondermeer samenwerken met het Van Gogh Museum,  aldus het redactioneel bij het nieuwe nummer dat gewijd is aan de Indische schrijver Tjalie Robinson

* Visuele, conrete, conceptuele poëzie van de Oostenrijkse kunstenaar Anatol Knotek (3:am)

* Patti Smith gaat een detective schrijven

* Grafisch ontwerper Rick Poynor liep onder de Parijse arcades

* Bekijk de trailer van Werner Herzogs Cave of forgotten dreams.  Om de film te maken moest hij binnendringen in de 300.000-jaar oude grotten van Chauvet die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.  Maar er schuilt een kleine Dante in Herzog:   “If I had to climb into hell and wrestle the devil himself for one of my films, I would do it.”

* Meer heroïsche verhalen, maar dan uit de prehistorische grotten van de poëzie: veteraan Guido Lauwaert haalt herinneringen op aan de trenches  van de Nacht van de Poëzie I waar dichters elkaar naar de keel vlogen for a few drankbonnetjes more en waar wijlen Julien Schoenaerts een Vlaams hoofdstedelijk statement maakte.

* Good old communautaire times!, nu scherpen toonaangevende schrijvers als  Erwin Mortier en  Tom Lanoye hun pen aan het voortbestaan van België en ook Stefan Hertmans (video) denkt er het zijne van.  Vorst Nationaal for poetry, dat denk ik ervan.

Over de auteur